
Därför bör ditt företag ha en social färdplan
Blogg: social hållbarhet
Mars 2024
Många företag har under de senaste åren lagt mycket kraft på att anpassa sig till den gröna omställningen. Det kan handla om att upprätta klimatbokslut och utforma en färdplan för att minska växthusgasutsläppen. Samtidigt är de sociala utmaningarna i såväl närsamhället som i omvärlden stora, och det finns ett stort behov av att företag även arbetar med den sociala dimensionen av hållbarhet – S:et i ESG.
Det finns flera sätt att arbeta med social hållbarhet, och ingen universell mall. Frågan omfattar en mängd olika områden; från arbetsvillkor och likabehandling till samhällsengagemang och ansvarsfulla inköp. För att främja ett socialt hållbart samhälle krävs insatser från näringslivet, som ofta har möjlighet att bidra till en positiv utveckling, i det lilla såväl som i det stora. Men eftersom frågan är så bred kan det känns svårt att få ett helhetsgrepp om vilka områden som är mest relevanta för ens verksamhet att ta tag i, och var man ska börja.
Kartläggning och riskanalys
Ett viktigt första steg för att identifiera relevanta sociala hållbarhetsfrågor är att kartlägga sin värdekedja. Vissa företag, i branscher som exempelvis bygg- och textilindustrin, har stor risk för kränkningar mot mänskliga rättigheter i samband med utvinning av råvaror och tillverkning av material. Andra företag har de största utmaningarna i den egna verksamheten vad gäller jämställdhet och mångfald, eller en låg socioekonomisk representation bland sina konsumenter och slutanvändare. Genom kartläggning av risker och identifiering av berörda samhällen och intressenter blir det lättare att prioritera och planera sina insatser – här har intressentdialogerna en viktig roll. Har ni gjort en dubbel väsentlighetsanalys är ni redan på god väg!
Handlingsplan för social hållbarhet
För att lyckas åstadkomma social förändring krävs en konkretisering av vad man vill uppnå samt en förståelse för vad som behöver ske, och vilka resurser som krävs, för att uppnå denna förändring. En handlingsplan bör därför innehålla tydligt definierade mål, delmål och aktiviteter för att nå målet – samt metoder för att mäta den önskade effekten. När det gäller social hållbarhet kan det vara svårt att uteslutande använda kvantitativa nyckeltal, och det kan ofta krävas en kombination av kvantitativa och kvalitativa KPI:er. Den bransch som kanske kommit längst vad gäller sociala färdplaner är fastighetssektorn, som ofta använder sig av trygghetsindex för att få en indikation om effekten av deras insatser i bostadsområden.
Fler skäl till att arbeta med social hållbarhet
Förutom samhällsnyttan som sociala insatser bidrar till finns fler anledningar för företag att arbeta mer med social hållbarhet:
Ökade krav i samband med den nya hållbarhetsrapporteringslagen CSRD. Det ställs bland annat krav på analys och rapportering av hela värdekedjan, och ett större fokus läggs nu på rapporterande företags samhällsansvar.
EU-taxonomins minimiskyddsåtgärder. För att linjera med minimiskyddsåtgärderna behöver företagets verksamhet ske i enlighet med OECD:s riktlinjer för multinationella företag, FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, inbegripet ILO:s åtta grundläggande konventioner, och det internationella regelverket för mänskliga rättigheter. Det krävs därmed att man aktivt arbetar för att identifiera, förebygga och upphöra negativa effekter för mänskliga rättigheter i den egna verksamheten och i värdekedjan.
Flera kommande EU-direktiv om ansvarsfullt företagande. Det har varit många turer kring Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), EU-direktivet som ska säkerställa att företag tillämpar tillbörlig aktsamhet för att respektera mänskliga rättigheter och miljö. Trots ett nu urvattnat lagförslag kan direktivet bidra till nya normer kring ansvarsfullt företagande. Dessutom nåddes nyligen en överenskommelse kring en förordning som ska förbjuda produkter på EU-marknaden som tillverkats genom tvångsarbete.
Sociala lån, obligationer och investeringar. Allt fler investerare satsar på att finansiera projekt med positiva sociala effekter. Att ha ett välstrukturerat arbete med social hållbarhet kan alltså attrahera kapital.
Ökad positiv publicitet och konkurrenskraft. Allt fler tar medvetna val när de konsumerar och värdesätter etiskt och socialt hållbara produkter och tjänster. Även affärspartners föredrar i allt högre utsträckning att samarbeta med företag som strategiskt arbetar med samtliga hållbarhetsdimensioner.
Behöver du hjälp med det sociala hållbarhetsarbetet?
Vi kan hjälpa er med kartläggningen av er värdekedja och att få en överblick av såväl risker som möjligheter kopplat till social hållbarhet. Tillsammans med er tar vi fram en konkret handlingsplan för sociala insatser, anpassad till ert företags förutsättningar. Självklart hjälper vi också till med en plan för effektmätning och uppföljning. Slutprodukten blir en färdigpaketerad social färdplan som kommunicerar era mål och aktiviteter på ett pedagogiskt sätt såväl externt som internt i organisationen.
-
Strateg mänskliga rättigheter och social hållbarhet