
Dubbel väsentlighetsanalys – vad är det och varför behöver vi det?
Blogg: Dubbel väsentlighetsanalys
November 2023
Väsentlighetsanalysen har länge varit ett viktigt verktyg för att identifiera vilka hållbarhetsområden där företag har störst påverkan på samhället och miljön. I och med CSRD införs begreppet dubbel väsentlighetsanalys. Här går vi igenom vad metoden innebär och hur den kan ge värdefulla insikter.
Två metoder blir en
Väsentlighetsanalysen är obligatorisk för alla bolag som rapporterat enligt det frivilliga ramverket för hållbarhetsrapportering GRI (Global Reporting Initiative). Processen syftar till att identifiera företagets väsentliga hållbarhetsfrågor. För att kunna göra det måste företaget förstå sitt hållbarhetssammanhang och bedöma sin faktiska och potentiella påverkan på olika hållbarhetsaspekter. Man tittar alltså på påverkan inifrån och ut.
Ett annat frivilligt ramverk är TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) som vänder på perspektivet och tittar på påverkan utifrån och in. I TCFD handlar det om att djupdyka i klimatförändringarna och analysera hur de kan påverka företaget finansiellt. Vilka är riskerna och vilka är möjligheterna, på kort och lång sikt?
I samband med den nya hållbarhetsrapporteringslagen CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) introduceras begreppet och metoden dubbel väsentlighetsanalys. Metoden kombinerar det som, tills nu, varit två separata processer och går ut på att företag ska bedöma vilka hållbarhetsfrågor som de såväl påverkar som påverkas av. De hållbarhetsfrågor som får hög prioritet blir väsentliga, och är också de frågor som företaget ska rapportera på.
En dubbel väsentlighetsanalys är omfattande, men när processen väl är på plats kan den ge insikter som utvecklar och effektiviserar strategier kopplade till såväl hållbarhet som affärsmodell och finansiella resultat.
Den dubbla väsentlighetsanalysen tittar både utåt och inåt
Påverkan inifrån och ut, eller påverkansväsentlighet, handlar om hur företag påverkar omvärlden. Vilka negativa eller positiva effekter har företaget på samhälle, miljö och klimat?
Påverkan utifrån och in, eller finansiell väsentlighet, handlar om hur hållbarhetsaspekter kan påverka företagets affärsmodell, styrning, marknad och intjäningsförmåga.
Dubbel väsentlighetsanalys steg för steg
1. Identifiera påverkan, risker och möjligheter.
Det första steget i en dubbel väsentlighetsanalys är att identifiera påverkan, risker och möjligheter. Här skapas en bruttolista som utgår från de ämnen och hållbarhetsfrågor som omfattas av tematiska ESRS (ESRS är den nya standarden för hållbarhetsrapportering som introduceras i samband med CSRD). Om företaget identifierar ytterligare hållbarhetsaspekter, som inte tas upp i ESRS, ska även dessa upp i bruttolistan.
2. Bedöma väsentlig påverkan
Nästa steg handlar om att bedöma påverkan, vilket ska göras för samtliga hållbarhetsfrågor på bruttolistan. Frågorna bedöms utifrån kriterier för allvarlighetsgrad och sannolikhet. Bedömningen ska ta hänsyn till hela värdekedjan och särskilt berörda intressenter. Den här bedömningen görs vanligtvis av hållbarhetsexperter och innehåller intressentdialoger, konsultation med rättighetsbärare och sårbara grupper.
3. Värdering av väsentliga risker och möjligheter
Steg tre handlar om att, ur ett finansiellt perspektiv, värdera och prioritera risker och möjligheter, kopplade till de olika hållbarhetsfrågorna. Det skulle till exempel kunna vara att värdera hur ökade kostnader för koldioxid, i form av skatter, kan påverka företaget. Den här bedömningen görs med fördel av en arbetsgrupp eller ledningsgrupp som har god kännedom om företaget.
4. Validering av väsentlig påverkan, risker och möjligheter
När de väsentliga hållbarhetsfrågorna är fastställda ska de valideras med nyckelintressenter och beslutsfattare.
5. Kartläggning mot ESRS
Nu har företaget landat i ett antal väsentliga hållbarhetsfrågor. Dessa kartläggs mot ESRS och hållbarhetsrapporteringen kan påbörjas, där varje väsentlig hållbarhetsfråga ska rapporteras enligt motsvarande ämnesspecifika ESRS.
Vad är fördelarna med den dubbla väsentlighetsanalysen?
Mer effektivt hållbarhetsarbete genom att fokusera på de viktigaste åtgärderna.
Ett verktyg för att arbeta med affärsstrategier.
Ökad beredskap inför klimatets och omvärldens påverkan på företaget.
Ökad förståelse för hur företaget påverkar klimatet och omvärlden.
Utvidgat samarbete: mellan aktörer i den egna värdekedjan, mellan aktörer i samma bransch och mellan aktörer från olika branscher.
Behöver du hjälp med att göra en dubbel väsentlighetsanalys?
Vi har erfarenhet av att genomföra dubbla väsentlighetsanalyser enligt ESRS och kan hjälpa dig igenom processen.
-
Hållbarhetsstrateg
-
Strateg ESG och hållbar finans