Nytt inom hållbarhetsrapportering
Oktober 2022
Många är nu i full gång med att planera för årets hållbarhetsrapport. Kraven för hållbarhetsrapportering kommer utökas och skärpas de kommande åren, som en del av EU:s handlingsplan för hållbara finanser. Målet är att höja kvaliten på hållbarhetsinformation till samma nivå som finansiell information. Här går vi igenom några av de nya och kommande kraven.
GRI
För bolag som hållbarhetsrapporterar enligt GRI (Global Reporting Initative) kommer det redan för 2022 års hållbarhetsrapport att krävas relativt stora anpassningar för att fortsatt kunna hänvisa till GRIs ramverk. I vårt inlägg om nya GRI Standards 2021 kan du läsa mer om detta.
EU-taxonomin
Från 2022 ska stora företag av allmänt intresse med över 500 anställda upprätta en hållbarhetsrapport i enlighet med Taxonomiförordningen. De behöver bland annat redovisa vilken andel av deras ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomins två klimatrelaterade miljömål. Flera krav på redovisning kommer sedan successivt börja tillämpas från 2023.
CSRD
I dagsläget är det årsredovisningslagens krav som styr hållbarhetsrapporteringen för svenska företag, som i sin tur styrs av NFRD (Non Financial Reporting Directive). EU-kommissionen har lämnat ett förslag på ett nytt direktiv, som går under namnet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). CSRD kommer från räkenskapsåret 2024 att ersätta NFRD, och därmed kraven på hållbarhetsrapportering enligt årsredovisningslagen.
I stora drag innebär uppdateringen att fler bolag ska hållbarhetsrapportera och att kraven blir mer omfattande. Rapporterna ska också granskas av extern part.
Syftet med det nya direktivet är att säkerställa att det finns jämförbar, tillräcklig och kvalitativ information om bolags hållbarhetsarbete, samt att sammankoppla den övergripande hållbarhetsrapporteringen med andra standarder, ramverk och direktiv som exempelvis TCFD, EU-taxonomin, SASB, GRI och GHG-protokollet
Vilka företag behöver hållbarhetsrapportera?
Enligt den svenska årsredovisningslagen (ÅRL) är hållbarhetsrapportering obligatorisk för företag som uppfyller fler än ett av följande villkor:
Medelantalet anställda i företaget har under vart och ett av de två senaste räkenskapsåren uppgått till mer än 250.
Företagets redovisade balansomslutning har för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren uppgått till mer än 175 miljoner kronor.
Företagets redovisade nettoomsättning har för vart och ett av de två senaste räkenskapsåren uppgått till mer än 350 miljoner kronor.
Behöver du hjälp med hållbarhetsredovisning?
Vi kan hjälpa dig med hela eller delar av din hållbarhetsredovisning. Vår hållbarhetsstrateg Kristin Lundmark är utbildad i GRI och certifierad i nya GRI Standards 2021. Tillsammans med er anpassar vi omfattning och process beroende på ert företags storlek och var ni befinner er idag. Vi hjälper er också att ta fram en hållbarhetsrapport – hela vägen till färdig trycksak eller digital rapport.
-
HållbarhetsstrategKristin är hållbarhetsstrateg och certifierad inom GRI Standards 2021.