Det här innebär GRI:s nya riktlinjer
Oktober 2022
GRI:s riktlinjer är de mest använda riktlinjerna för hållbarhetsrapportering i världen. Från och med 1 januari 2023 gäller den nya, uppdaterade versionen GRI Standards 2021 för alla företag som vill rapportera i enlighet med GRI.
Kort om GRI
GRI, Global Reporting Initiativ, är en oberoende internationell organisation vars syfte är att hjälpa företag och andra organisationer att kommunicera sin påverkan på människor och klimatet. Deras riktlinjer fungerar också som en metodik för organisationers hållbarhetsarbete. En viktig del i standarden är processen för att identifiera organisationens viktigaste hållbarhetsfrågor samt vilka intressentgrupper som påverkas.
Uppdatering av riktlinjerna
I oktober 2021 lanserade GRI en uppdaterad standard som alla redovisningar som publiceras från den 1 januari 2023 måste följa för att vara i enlighet med GRI. Tidigare standard kom ut 2016. Syftet med uppdateringen är att öka transparensen kring företags påverkan på samhället och klimatet. Ett annat syfte är att integrera kommande EU-lagstiftning kring hållbarhetsrapportering och mänskliga rättigheter, FN Global Compact och OECDs riktlinjer för multinationella företag.
Vilka är de största förändringarna?
Stora förändringar har skett när det kommer till väsentlighetsanalysen. Processen för att identifiera en organisations väsentliga hållbarhetsfrågor ser lite annorlunda ut i de nya riktlinjerna. Den består nu av fyra steg:
Förstå ditt hållbarhetssammanhang
Identifiera faktisk och potentiell påverkan
Bedöm påverkans betydelse
Prioritera påverkan
Även metodiken kring intressentdialog skiljer sig från tidigare, det är mer fokus på dialog med experter, sårbara grupper och framtida generationer.
Det är också mer fokus på mänskliga rättigheter och due dilligence, både vad det gäller allmänna upplysningar enligt GRI samt i processen för att identifiera de väsentliga hållbarhetsfrågorna. Det kan till exempel handla om ökat ansvar för sysselsättning av andra människor, via dotterbolag och andra affärsrelationer, utöver de egna medarbetarna.
GRI-index har fått en ny struktur och kräver rapportering på alla väsentliga frågor. Det är fortfarande möjligt att beskriva skäl för varför man inte kan lämna vissa upplysningar men det är styrt på vilka grunder.
Vad innebär förändringarna för alla som redan rapporterar enligt GRI?
I förhållande till de relativt omfattande uppdateringarna så är implementeringsperioden snäv, bara drygt ett år. Många företag vars hållbarhetsstrategi bygger på den gamla metodikens sätt att identifiera väsentliga hållbarhetsfrågor behöver identifiera sina väsentliga hållbarhetsfrågor på nytt. Troligen kommer samma frågor fortsatt vara relevanta och i annat fall kan det innebära att man får lägga till eller ta bort någon fråga.
Vad innebär förändringarna för de företag som funderar på att rapportera enligt GRI?
De som funderar på att rapportera enligt GRIs riktlinjer har en mer omfattande process framför sig men kommer å andra sidan stå väl rustade inför kommande lagkrav inom hållbarhet.
Behöver du hjälp med nya GRI?
Vi kan hjälpa dig med hela eller delar av din hållbarhetsredovisning, i enlighet med nya GRI. Vår hållbarhetsstrateg Kristin Lundmark är utbildad i GRI och certifierad i nya GRI Standards 2021. Tillsammans med er anpassar vi omfattning och process beroende på ert företags storlek och var ni befinner er idag. Vi hjälper er också att ta fram en hållbarhetsrapport – hela vägen till färdig trycksak eller digital rapport.
-
HållbarhetsstrategKristin är hållbarhetsstrateg och certifierad inom GRI Standards 2021.