Tillsammans med bostadsbolaget KlaraBo har vi utvecklat deras strategiska hållbarhetsarbete. Uppdraget har omfattat ett flertal olika projekt och även inkluderat ett interimsuppdrag som hållbarhetschef.
Hållbarhetsstyrning
Som interim hållbarhetschef på KlaraBo har Kristin Lundmark arbetat med att driva och utveckla KlaraBos hållbarhetsarbete tillsammans med ledning och medarbetare – för att möta krav och förväntningar från lagstiftare, investerare och andra intressenter. Det har bland annat handlat om att formulera tydliga och mätbara målsättningar inom olika hållbarhetsområden och tillhörande aktiviteter, implementering och uppföljning. Uppdraget har också innefattat investerardialoger.
Intressentdialog och väsentlighetsanalys
Genom intressentdialoger kan man som företag få en tydligare bild av vad intressenterna har för förväntningar och krav på det egna hållbarhetsarbetet. Vi har hjälpt KlaraBo att genomföra dialoger med såväl interna intressenter som externa intressenter i värdekedjan. För att identifiera KlaraBos väsentliga hållbarhetsfrågor, har vi genomfört en väsentlighetsanalys enligt GRI:s metodik, och i ett senare skede även en dubbel väsentlighetsanalys enligt CSRD.
Hållbarhetsrapportering
För KlaraBo har vi tagit fram deras två första hållbarhetsrapporter, för 2022 och 2023. Vi har också hjälpt till att göra klimatbokslut enligt GHG-protokollet. Den andra rapporten skrevs med referens till det frivilliga hållbarhetsrapporteringsstandarden GRI.
Förberedelser CSRD och EU-taxonomin
En viktig del i uppdraget har handlat om att hjälpa KlaraBo med de förberedelser som krävs för att möta de kommande kraven inom hållbarhetsrapportering, som uppstår i samband med att KlaraBo träffas av CSRD och EU-taxonomin. Det har bland annat inneburit att genomföra en fördjupad intressent och värdekedjeanalys och en dubbel väsentlighetsanalys, samt stöd vid rapportering av EU-taxonomilinjering .
Klimatriskinventering
Klimatförändringarna innebär ökade risker för fastigheter, och som fastighetsägare behöver man vidta förebyggande åtgärder för att säkra husen mot till exempel översvämningar, värmeböljor, bränder och ras. Under hösten 2023 hjälpte vi därför KlaraBo att genomföra en omfattande klimatriskinventering av fastighetsbeståndet, där vi tittade på hur ett förändrat klimat förväntas påverka fastigheterna. Fastigheterna bedömdes utifrån sex olika klimatrisker: risk för översvämning från hav, sjöar eller vattendrag; risk för översvämning från skyfall; risk för kraftiga snöfall; risk för varmare och torrare klimat; risk för brand och risk för ras, skred och erosion. Inventeringen visade att de klimatrisker som främst hotar beståndet är risk för brand och risk för ett varmare och torrare klimat, då en stor del av fastigheterna ligger i södra Sverige och är byggda för mer än 50 år sedan. Tillsammans med KlaraBos fastighetsförvaltare tog vi därefter fram en handlingsplan med förebyggande åtgärder för varje enskild fastighet.
Omställningsplan
KlaraBos långsiktiga mål är att vara klimatneutrala i hela värdekedjan senast år 2045, med delmålet att bara använda förnybar energi för el, värme och bilar senast 2030. Under 2023 hjälpte vi KlaraBo att ta fram en färdplan som beskriver vilka åtgärder som krävs för att nå målen. I färdplanen utgår KlaraBo från GHG-protokollets kategorier för utsläpp av växthusgaser och beskriver mål, delmål samt aktiviteter för respektive utsläppskategori. Färdplanen kommer ses över årligen av KlaraBos ledningsgrupp, och uppdateras vid behov.
”Hallå Hållbarhetsbyrå har hjälpt oss att strukturera vårt hållbarhetsarbete, och genom att involvera intressenterna har vi fått värdefulla insikter. ”
Jenny Appenrodt, CFO KlaraBo