Förstudie för en socialt hållbar byggbransch
Tillsammans med Byggföretagen och deras medlemsföretag undersökte vi vad social hållbarhet innebär för ett bygg- och anläggningsföretag. Hallå Hållbarhetsbyrå fick uppdraget att processleda arbetet, med målet att identifiera vilket ansvar entreprenörer kan ta och hur detta kan stärka både samhällsnyttan och affärsnyttan.
Bild: Byggföretagen
Bakgrund
Hur kan byggbranschen ta ansvar för social hållbarhet – och varför är det affärskritiskt? Med ett samhällsklimat i förändring och ökade förväntningar från kommuner och beställare blir social hållbarhet en allt viktigare fråga. Trots det saknas en gemensam riktning för hur byggbranschen ska arbeta med frågan. Därför tog Byggföretagen initiativ till en förstudie för att utforska bygg- och anläggningsentreprenörernas roll i att skapa en mer socialt hållbar byggbransch.
En samskapande process
I arbetet deltog 12 av Byggföretagens medlemsföretag. Förstudien byggde på en kartläggning av tidigare studier och initiativ, intervjuer med projektdeltagarna, och tre workshops där vi tillsammans med branschaktörer utforskade utmaningar och möjligheter. Det blev en spännande och lärorik process som resulterade i de första stegen mot ett ramverk för social hållbarhet i branschen.
Vilka frågor bör bygg- och anläggningsföretag ta ansvar för?
Fem sociala hållbarhetsfrågor identifierades som särskilt viktiga för ett bygg- och anläggningsföretag att ta ansvar inom:
Hälsa och säkerhet: att säkerställa hälsosamma och säkra arbetsmiljöer
Likabehandling: att skapa en rättvis och inkluderande bransch
Motverka arbetskraftsexploatering: att sätta stopp för osunda arbetsförhållanden
Ansvarsfulla materialinköp: att göra medvetna val i en komplex värdekedja
Insatser i lokalsamhället: att bidra till social utveckling där byggandet sker
Illustration: Byggföretagen
En modell med fyra nivåer av ansvar
För att konkretisera ansvaret utarbetades en modell med fyra nivåer, där olika insatser inom de definierade sociala hållbarhetsfrågorna kan placeras in:
Grundläggande företagsansvar: Att följa lagar, respektera mänskliga rättigheter och ha rutiner, värdegrundsarbete och rapporteringskanaler på plats.
Ansvar i projekt: Att arbeta aktivt med social hållbarhet i projekten genom samarbete, tydliga förväntningar, och kunskapshöjande insatser.
Ansvar som del av en bransch: Att påverka spelreglerna genom gemensamma riktlinjer och initiativ, och ta vara på existerande samarbeten och forum.
Ansvar som samhällsbyggare: Att som en av landets största branscher bidra till jämställdhet, integration och inkludering – både på och utanför byggarbetsplatsen.
Förstudien i sin helhet går att läsa på SBUF:s hemsida:
Vi är så glada att Hallå Hållbarhetsbyrå ville kroka arm med oss i denna förstudie. Genom lyhörd och engagerad processledning har de hjälpt oss att navigera inom området – lyssnat, utmanat och stöttat genom hela arbetet. Resultatet är en rapport med ett tillgängligt språk och en tydlig struktur, som på ett träffsäkert sätt speglar vår process.
Christine Olofsson, Specialist inom innovation och hållbarhet, Byggföretagen