Omnibus – EU-kommissionens förslag till ändrat regelverk inom hållbarhet

Blogg: EU-kommissionens förslag till ändrat regelverk inom hållbarhet

Februari 2025

Den 26 februari 2025 presenterade EU-kommissionen ett förslag som syftar till att förenkla och samordna lagstiftningen kring hållbarhet. Förslaget kallas Omnibus-paketet och är en del av EU:s bredare strategi för att minska administrativa bördor och stärka företagens konkurrenskraft. Men vad innebär detta för företag och hur kan det påverka hållbarhetsarbetet framöver? Här reder vi ut detaljerna vi känner till.

 

Vad är Omnibus-paketet?

Begreppet "Omnibus" kommer från latin och betyder "för alla". I detta sammanhang handlar det om att EU vill skapa en enhetlig ram för befintliga regleringar inom hållbarhet. Det handlar bland annat om:

  • CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) – Ett direktiv som kräver att stora företag rapporterar sin påverkan på miljö, sociala frågor och bolagsstyrning (ESG). Det syftar till att öka transparensen och standardisera hållbarhetsrapporteringen i hela EU.

  • CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) – Ett direktiv som ålägger företag att identifiera, förebygga och hantera risker kopplade till mänskliga rättigheter och miljöpåverkan i sina leverantörskedjor. Direktivet fokuserar på att stärka företags ansvar för hållbara affärsmetoder.

  • Taxonomiförordningen – En förordning som fastställer vilka ekonomiska aktiviteter som kan klassificeras som miljömässigt hållbara. Syftet är att styra kapitalflöden mot mer hållbara investeringar.

  • Även Carbon Adjustment Mechanism (CBAM) och InvestEu Regulation ingår i Omnibus-paketet.

Vad innebär Omnibus för CSRD?

Omnibus-paketet föreslår flera förändringar för företagens hållbarhetsrapportering enligt CSRD:

  • Vilka företag omfattas? Företag med fler än 1 000 anställda och antingen en omsättning på över 50 miljoner euro eller en balansomslutning på över 25 miljoner euro måste rapportera enligt CSRD och följa ESRS-standarderna. Företag som omfattas men som skulle ha börjat rapportera 2026 eller 2027 får nu ytterligare två år, vilket skjuter upp rapporteringskraven till 2028.

  • Företag som inte längre omfattas av CSRD kan välja att rapportera frivilligt enligt en förenklad standard (VSME), som utvecklats av EFRAG. Denna standard kommer också att begränsa vilken information större företag kan kräva från mindre aktörer i sina värdekedjor genom en så kallad ”Value Chain Cap”.

  • Övriga förändringar: Kommissionen planerar att förenkla ESRS genom att ta bort onödiga datapunkter och behålla en begränsad granskning (limited assurance) i stället för att införa en mer djupgående revision (reasonable assurance). Kommissionen föreslår även att inte anta några sektorspecifika standarder, vilket innebär att företag slipper separata rapporteringskrav beroende på bransch.

Vad innebär Omnibus för CSDDD?

  • Fokus på direkta affärspartners: Due diligence-kraven begränsas till direkta affärspartners (Tier 1), vilket innebär att företag inte längre behöver rapportera risker hos indirekta leverantörer längre bort i värdekedjan.

  • Justering av påföljdssystemet: Påföljder anpassas för att vara proportionerliga istället för att baseras på omsättning.

  • Mildare juridiskt ansvar: Företags civilrättsliga ansvar för brister i due diligence-processen mildras.

 

Vad innebär Omnibus för EU-taxonomin?

  • Obligatorisk för större företag: Företag med över 1 000 anställda och en omsättning över 450 miljoner euro omfattas fortsatt av rapporteringskraven enligt EU:s Taxonomi.

  • Frivillig för övriga: Företag med över 1 000 anställda men en omsättning under 450 miljoner euro får en lättnad – taxonomirapportering blir frivillig.

  

När vet vi mer om vad som gäller?

Observera att detta är ett förslag från Kommissionen. Nu tar förhandlingar vid, och vi vet ännu inte hur det kommer att landa när det är färdigförhandlat. Förslaget behöver godkännas av EU-parlamentet och medlemsländerna. 

Hållbarhet fortsatt en affärskritisk fråga

Om Omnibus går igenom kommer det innebära förändringar i kraven på hållbarhetsrapportering vilket kan påverka hållbarhetsinformationens transparens och kvalitet. Tills vi vet mer om vad som gäller behöver vi följa med i utvecklingen och prioritera klokt för att inte tappa fart.

Hållbarhetsarbete förblir affärsmässigt och strategiskt viktigt för företag. Parisavtalet och andra internationella åtaganden ligger fast, vilket innebär att omställningen till en mer hållbar ekonomi fortsätter att vara central. Eventuella lättnader i rapporteringskrav kan ge företag större flexibilitet att driva sitt arbete framåt på ett strategiskt sätt och investera i initiativ som skapar långsiktigt värde. De företag som agerar proaktivt och ser bortom regelkrav kommer att ligga i framkant. Så här kan företag arbeta framåt:

Hållbarhet som konkurrensfördel: Att ha ett tydligt och ambitiöst hållbarhetsarbete stärker varumärket, minskar risker, skapar möjligheter och ökar attraktiviteten för investerare och kunder. Det handlar inte bara om att uppfylla krav, utan om att driva affären framåt på ett ansvarsfullt och lönsamt sätt.

Dubbla väsentlighetsanalysen som verktyg: Den dubbla väsentlighetsanalysen har blivit ett värdefullt analysverktyg för att identifiera de viktigaste hållbarhetsfrågorna för företaget och dess intressenter. Med den föreslagna minskningen av detaljer i revisionen kan dokumentationen förenklas något, samtidigt som analysen ger flera fördelar:

  • Skapar ett kunskapslyft inom organisationen och stärker det interna engagemanget.

  • Kopplar hållbarhetsfrågorna till affären och synliggör affärsmöjligheter i omställningen.

  • Hjälper företaget att förstå och prioritera de hållbarhetsfrågor som är mest relevanta för intressenter och verksamheten.

Ramverk för hållbarhetsrapportering ger struktur och transparens: Hållbarhetsrapportering kan vara till stor fördel för företag som vill visa på trovärdighet, transparens och långsiktighet. Vi rekommenderar att fortsätta med ambitiös hållbarhetsrapportering – för att skapa en stabil grund för beslut och uppföljning.

Hallå Hållbarhetsbyrå hjälper er att prioritera

Vi kan hjälpa ditt företag att navigera i det föränderliga hållbarhetslandskapet. Med bred erfarenhet inom olika hållbarhetsfrågor, kommunikation och rapportering fungerar vi som ett rådgivande bollplank. Vi stöttar både i hållbarhetsregelverk, strategiska beslut och praktisk implementering. Vi hjälper till att prioritera rätt hållbarhetsinsatser och dra nytta av den nya flexibiliteten – på ett sätt som stärker både verksamheten och hållbarhetsarbetet.

Kontakta oss för att diskutera hur vi kan stötta er i anpassningen och era nästa steg!