
Guide - klimatdeklaration för byggnader
November 2022
Nu har det snart gått ett år sedan lagen om klimatdeklaration för byggnader infördes men eftersom det är en lång process att uppföra en byggnad så är många företags arbete med klimatdeklarationer fortfarande i sin linda. Vi har tagit fram en kort guide för er som är i färd med att upprätta er första klimatdeklaration.
1. Bekräfta att er byggnad omfattas av lagen
En bra grundregel är att alla nyproducerade byggnader som ansöker om bygglov efter 1 jan 2022 omfattas. Det finns några undantag som gäller till exempel tidsbegränsade bygglov, byggnader under 100 kvadratmeter, ekonomibyggnader och hus som byggs av en privatperson.
2. Besluta vem som är bäst lämpad att göra klimatberäkningen
Om du är en byggherre så kanske det är klokt att ta hjälp av din entreprenör som är den som sitter på mest data om byggdelar, transporter och byggarbetsplatsen. Var då noga med att få med kravet redan i förfrågningsunderlaget. Vill du komma i gång innan entreprenören är upphandlad kan du ta hjälp av en konsult. Om du är entreprenör och har fått i uppdrag att göra en klimatdeklaration, fundera över hur många beräkningar du behöver göra årligen. Om det endast är ett fåtal kan det vara värt att ta in en konsult. Är det många så är det dags att välja ett verktyg för klimatberäkning och utbilda någon medarbetare.
Observera att ansvaret för att klimatberäkningen blir deklarerad hos Boverket ligger alltid på byggherren men att denne kan utse en deklarant som gör jobbet.
3. Uppdatera avtalstexter
För att göra en klimatberäkning behövs indata (till exempel mängd material, liter bränsle, kWh energi) vilket tas fram för byggmaterialet, transporter samt byggarbetsplatsen. Det innebär att de flesta leverantörerna behöver bidra med indata. För att få en så smidig process som möjligt vid insamling är det bra att reglera ansvaret i inköpsavtalen.
4. Insamling av indata till klimatberäkningen
Insamling av indata är en löpande process som kan påbörjas så fort projekteringen har kommit så långt att det går att räkna på mängder av material. Arbetet kommer sedan fortgå fram till dess att slutbesiktning närmar sig. Det är först då som det går att samla in alla uppgifter om energi och bränsle som har använts på byggarbetsplatsen. Data samlas in inom tre områden, som motsvarar stegen i en livscykelanalys för byggskedet:
Byggmaterial, i princip ska alla byggdelar ingå i klimatdeklarationen med undantag från markarbeten, installationer, inredning och ytskikt. Exempel på indata är löpmeter trä eller kvadratmeter betong. Mängden av ett byggmaterial multipliceras sedan med sin densitet för att få fram en vikt.
Transport av byggmaterial ska också beräknas på samma byggmaterial som ovan definition. Sträckan som ska beräknas är från fabrik till byggarbetsplats. Exempel på indata är kilometer eller liter bränsle.
Energi från byggarbetsplatsen omfattar klimatpåverkan som uppstår när byggnaden uppförs, till exempel maskin- och bränsleanvändning samt energianvändning för byggbodar. Exempel på indata är liter bränsle till arbetsmaskiner eller kWh el.
5. Upprätta byggnadens klimatberäkning
Klimatberäkning görs i ett klimatberäkningsverktyg, antingen med hjälp av en konsult eller internt. Indata matas in i verktyget och multipliceras sedan med en faktor för klimatpåverkan (kgCO2-ekvivalenter). Det finns två alternativ vid val av faktor för klimatpåverkan. Antingen använder man sig av generiska klimatdata, det vill säga genomsnittliga klimatdata för en resurs eller så använder man sig av specifika klimatdata, det vill säga produkt- och leverantörsspecifika klimatdata, ofta inhämtad från en EPD / Miljövarudeklaration.
6. Klimatdeklarera hos Boverket
Uppgifterna från klimatberäkningen rapporteras in i Boverkets klimatdeklarationsregister. För att du ska kunna få slutbesked från kommunen ska en bekräftelse visas på att klimatdeklarationen är upprättad och registrerad i Boverkets register.
För en utförligare beskrivning om vad lagen säger, byggnader som är undantag och vilka byggdelar som omfattas läs mer hos Boverket.
Nästa steg
När ni har fått rutin på att göra en klimatberäkning och börjat föra en dialog med era leverantörer om klimatpåverkan (uppgift i EPD:n) börjar ni bli redo för att fundera över vilka åtgärder som minskar klimatpåverkan i ert projekt. Det kan till exempel handla om:
Köpa material närmare bygget
Beställa fossilfria transporter (till exempel HVO-diesel)
Jämföra klimatpåverkan på olika material och välja det med lägst utsläpp
Välja återbrukat byggmaterial (till exempel tegel)
Ställa krav på vilken energi som används på byggarbetsplatsen
Varför?
21% av Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer från bygg- och fastighetssektorn (källa Boverket). Syftet med den nya lagen är att minska klimatpåverkan från byggandet. Det första steget handlar om att öka kunskapen för dig som aktör i byggprocessen för att i nästa steg kunna vidta åtgärder för minskad klimatpåverkan.
Behöver du hjälp med klimatberäkningar?
Vi kan hjälpa dig med klimatberäkningar, ta fram en intern arbetsprocess, hitta rätt verktyg för just er verksamhet eller en företagsutbildning i vad lagen säger. Vår hållbarhetsstrateg har många års erfarenhet av hållbarhetsarbete inom bygg- och fastighetssektorn.
-
HållbarhetsstrategKristin är hållbarhetsstrateg med många års erfarenhet av hållbarhetsarbete inom bygg- och fastighetssektorn.